La jungla americana

El documental Sicko explica les diferents argúcies que les companyies d’assegurances de salut utilitzen per denegar tractaments als assegurats. Aquests són només tres casos però descriuen una realitat a la que cada any han de fer front centenars de milers de famílies arreu els Estats Units. Uns casos que afecten no només als assegurats de plans econòmics sinó als assegurats amb cobertures “completes” o “premium”.

Un fotograma de Sicko que explica la història d’un home que es va tallar dos dits i només tenia diners per re-implamtar-se un!

Un tumor invisible

Maria Watanabe va acudir al seu metge a Califòrnia. Tenia una assegurança amb la mútua Blue Shield. La van derivar a un neuròleg, però la seva mútua li va denegar una ressonància magnètica, al·legant que “no era mèdicament necesària”. Poc després, estant de vacances al Japó es va sentir malalta. Va acudir a un hospital en el qual li van fer la ressonància. Els metges li van diagnosticar un tumor cerebral. Quan va tornar a Estats Units, la seva mútua va seguir assegurant que no tenia cap tumor. Maria va denunciar a Blue Shield. En el judici es va demostrar que el metge que li havia denegat les proves a Maria signava totes les cartes de denegació que li lliurava la companyia, sense tenir coneixement dels casos.

Ara si, ara no

En el cas de Tarsha Harris els metges de la seva mútua –Blue Cross– si que van aprovar una operació per valor de més de 7000 dòlars. Un cop realitzada l’operació, la companyia va investigar Tarsha, fins a descobrir que en el passat havia tingut una infecció fúngica, candidiasi, i no ho havia declarat en signar la seva pòlissa, però que sí que apareixia en el seu historial mèdic. Encara que legalment ella només havia de declarar les malalties greus preexistents, Blue Cross va utilitzar aquesta “malaltia preexistent no declarada” per trencar el contracte amb Tarsha amb efectes retroactius. És a dir, per no pagar els costos de l’operació que la mateixa mútua havia aprovat realitzar.

El Consell ha dit que no

Tracy Pierce patia càncer de ronyó i estava assegurat a l’hospital Saint Joseph, a Kansas City, Missouri. Va anar patint denegació rere denegació de tots els nous tractaments que apareixien per resoldre el seu problema. L’últim va ser la possibilitat d’un trasplantament de medul·la. Un tractament experimental. El seu metge pensava que aquesta podia ser una solució, i van trobar que la medul·la del seu germà menor era compatible per a un trasplantament. No obstant això, el Consell d’Administració de l’assegurança mèdica va considerar que Tracy no era un bon candidat per aquest tractament experimental. Va morir poc temps després deixant una dona i un fill.

==========================================================================

Aquesta peça forma part d’una sèrie sobre sanitat i mútues privades publicada a la setena edició de la revista cafèambllet. Aquestes altres peces formen part d’aquesta sèrie: 

==========================================================================

Llegeix el cafèambllet 7 en PDF

==========================================================================

Si ens vols ajudar a imprimir centenars de milers d’exemplars per repartir gratuïtament amb informació com aquesta, fes click aquí.

Deixa un comentari:

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.