Temps estimat de lectura: 5 minuts
El passat 23 d’octubre de 2012 un jutjat ens va condemnar a pagar una multa de 10.000 euros per haver «danyat l’honor» del senyor Josep Maria Via, un dels assessors d’Artur Mas en matèria sanitària. Segons el senyor Via, un dels vídeos que vam publicar per denunciar els escàndols de la sanitat catalana feria el seu honor. A més de la multa, la condemna ens obligava a esborrar el vídeo en qüestió.
La condemna va causar un rebuig generalitzat i milers de ciutadans ens van voler ajudar a pagar la multa. Vam estar molt agraïts per aquesta mostra de suport, però vam pensar que fer una col·lecta corrents i de pressa per pagar la multa hagués estat un acte de defensa quan el que cal és passar a l’atac.
Per això, el dia 23 de gener de 2013 vam proposar a tota la gent que ens volia ajudar un pla: en comptes de recaptar diners per pagar la multa, recaptaríem diners per editar un llibre i explicar amb tot detall això que la denúncia (i la condemna) volien silenciar. Un cop escrit, els beneficis obtinguts amb la venda del llibre servirien per pagar la multa i poder continuar investigant el que està passant a la sanitat catalana. En només dotze hores vam aconseguir els diners necessaris per fer-ho realitat gràcies a les aportacions que 975 persones van fer a través del web Verkami. Així va ser com aquest llibre va néixer, amb la idea de convertir-se en una mena de bumerang comunicatiu. No volen CAFÈAMBLLET? Doncs, dues tasses!
Però, més enllà d’aquest esperit de contestació, hem escrit aquest llibre amb dos objectius més. D’una banda, oferir una aproximació històrica al sistema sanitari públic, posant sobre la taula els problemes sistèmics del model. D’una altra, oferir una eina de lluita per revertir la preocupant situació actual.
És innegable que el sistema sanitari públic té un problema de finançament, però seria un error pensar que l’únic problema és que no hi ha diners, tal com ens volen fer creure els responsables de les retallades. Encara que demà es descobrís que la península Ibèrica sura en petroli i els petrodòlars comencessin a rajar sobre el nostre sistema públic, seguiríem tenint un gravíssim problema de gestió. És cert que quan hi ha diners els problemes de gestió es noten menys, però això no vol dir que no existeixin. I quan ens referim a problemes de gestió, no només parlem dels aspectes tècnics de la gestió, sinó d’un greu problema democràtic. Des de fa trenta anys, a Catalunya, la partida de sanitat (la més gran de tot el pressupost) es gestiona amb una opacitat escandalosa. Una gestió que ni tan sols pot ser controlada pel Parlament. Una situació que, com no podia ser d’una altra manera, ha provocat, arreu del sistema, situacions escandaloses que han permès que molta gent s’hagi enriquit gràcies als diners públics —i no sempre de manera exemplar.
Però aquest llibre no vol ser un recull d’escàndols, entre altres coses perquè caldria un nombre enorme de planes. En comptes d’això, aquest llibre vol ser una guia útil d’investigació. En una societat on la majoria dels mitjans de comunicació estan controlats pels poders financers i polítics que s’han beneficiat durant anys del sistema sanitari, l’única possibilitat real de treure la màscara al sistema passa per la mobilització ciutadana. Més enllà de les manifestacions i les pancartes, la investigació i la fiscalització ciutadana han de formar part de la lluita per la sanitat. Per això, el llibre explica amb detall els dos anys de recerca fets per la revista CAFÈAMBLLET. Els escàndols que s’expliquen en aquest llibre pretenen demostrar que darrere els comportaments poc exemplars, el que hi ha és un sistema que els empara. La intenció, doncs, és que el llibre serveixi de guia per a qualsevol ciutadà o grup de ciutadans que vulgui començar a investigar, ja sigui sobre el sistema sanitari o sobre qualsevol altre aspecte de la gestió del diners públics. Un manual que ajudi a trobar respostes a la pregunta: On són els meus diners?
Avui, seixanta-un dies després d’haver demanat ajuda per fer aquest llibre que teniu a les mans, hem de posar punt i final a la seva redacció. Un dels compromisos que vam adquirir amb els nostres mecenes va ser el de tenir el llibre acabat abans del 23 d’abril, diada de Sant Jordi i Dia Internacional del Llibre. Sense intentar excusar-nos en aquesta urgència, cal advertir que aquest llibre podria ser millor. Segurament podria estar millor escrit, podria haver tractat més extensament temes importants que només s’han tocat una mica d’esquitllentes, podria haver estat més entretingut o més graciós. Hem fet el que hem pogut i esperem que el lector d’aquest llibre sàpiga disculpar les seves mancances.
Per últim, cal remarcar que la nostra feina no parteix del no res. Quan vam començar a preguntar-nos com funcionava tot, vam tenir l’enorme sort de descobrir que, durant dècades, moltes persones al nostre país van treballar per deixar en evidència la magnitud de l’escàndol sanitari. Damunt d’aquests ciments hem pogut fer el nostre pas, afegir el nostre gra de sorra. Al CAFÈAMBLLET no hem descobert res d’excepcional ni hem obert una porta que mai s’havia obert, sinó que ens hem limitat a intentar continuar una feina que ja s’havia començat i que, a més, havia estat silenciada. Ens agradaria que aquest llibre servís perquè, igual que hem fet nosaltres amb els nostres predecessors, es convertís en una font d’informació i inspiració per a altres persones que vulguin lluitar per una sanitat pública de qualitat i per a tothom.
L’apartat d’agraïments d’aquest llibre seria interminable. Han estat 957 els me-cenes que han permès amb les seves aportacions fer realitat aquest llibre. Però han estat moltes més les persones que amb les seves paraules d’ànim, amb els seus consells i amb el seu afecte, han fet possible aquest llibre i aquesta història. Són tantes les persones amb què estem en deute que resumirem el nostre agraïment en una sola paraula:
Gràcies!
Marta i Albano
24 de març de 2013